Van-e mód elhelyezni követő pixelt:
Blog

GOMBÁS FERTŐZÉS

2016.09.18 12:45

gombás fertőzésNÉHÁNY TÉNY A GOMBÁS FERTŐZÉSRŐL - 1.

 

1. HOL JELENHET MEG A FERTŐZÉS?

A fertőzést leggyakrabban a következő helyeken találhatók meg: bőr, haj, arcszőrzet, köröm, nyálkahártya.

            2. MILYEN GYAKRAN FORDUL ELŐ, KIT VESZÉLYEZTET?

Sajnos az utóbbi időben az előfordulása szaporodott. Az ok a kockázati tényezők megnövekedése a fertőzésre hajlamos egyéneknél. Ezek: a magasabb kor (amivel együtt jár a periferiális vérkeringésének romlása), a cukorbetegség, a pikkelysömör, az immunrendszer gyengítése antibiotikumokkal, kortikoidokkal vagy citosztatikus gyógyszerekkel. Továbbá idetartozik a szaunák, a medencék, a fürdők, a kórházak és hasonló helyek látogatása. A körömgombás fertőzés a köröm leggyakoribb megbetegedése. A lakosság kb. 5-8 % érinti. Gyakrabban a férfiaknál fordul elő. Leggyakoribb az a fertőzés irány, amikor a köröm peremétől a körömágyig terjed a fertőzés.

            3. MILYEN TÜNETEKKEL JÁR?

A fertőzés leggyakrabban a láb körmeit támadja meg, itt is inkább a hüvelykujjat vagy kisujjat. Megváltozik a köröm színe és vastagsága.A színe különféle lehet, sárgás, barnás, zöldes, fehéres. Elveszíti a fényességét, törékennyé és málóvá válik.

            4. MIT KELL BETARTANI, HOGY NE JÖJJÖN VISSZA?

A gombás és az esetleges másodlagos bakteriális fertőzés nagy mértékben tudja befolyásolni az élet minőségét és következő egészségi panaszok forrása lehet. Ezért a kérdéses felületek fertőtlenítése az alap. Hozzá tartozik természetesen a lábbeli, a zokni vagy a kesztyű fertőtlenítése is. Ajánlott, hogy a család többi tagja is tartsa ezt be, mivel a fertőzés hordozói lehetnek.

            5. ÖSSZEFÜGG A BŐR- ÉS A KÖRÖMFERTŐZÉS? 

A köröm- és a bőrfertőzést legtöbb esetben Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale okozza. A nem gyógyított és nem kezelt gombás felületről, a körömről, a fertőzés a bőrre terjedhet. Ez leggyakrabban a cukorbetegek, az immunrendszeri megbetegedésekben szenvedők, a transzplantáció után vagy a rossz egészségügyi állapotban lévő egyének estében fordul elő. A szervezet gombás fertőzése komoly egészségügyi panaszokkal járhat.

            6. A GYERMEKEKNÉL MILYEN GYAKRAN FORDUL ELŐ?

A gyermekeknél ritkán fordul elő. Mivel az előfordulását befolyásolja a műköröm, a körömlakklemosó, a mosogatás, mely megbontja a köröm felületét.

            7. MILYEN SOKÁIG TART A KEZELÉS?

A nagy felületnél való fertőzésnél a kézen kb. 3-6 hónapos a lábon 6-12 hónapos kezelésre számíthatunk. A kezelt köröm helyén egészséges köröm nő ki, legtöbb esetben nem is veszünk észre változást.

           8. MI TÖRTÉNIK HA NEM KEZELJÜK A FERTŐZÉST?

A fertőzés elterjed az égész köröm felületén, eljut a körömágyig, bekövetkezhet a köröm tartós károsodása. Az immunrendszeri panaszokban szenvedőknél a fertőzés elterjedhet a szervezetben, ahol komoly egészségügyi problémát okozhat. A megrepedezett köröm és a bőr a másodlagos fertőzések kapuja lehet. Leggyakrabban ez az orbánc kialakulását jelentheti.