Blog

IBUPROFÉN ? SZÍVELÉGTELENSÉG KOCKÁZATÁVAL JÁRHAT

2016.10.03 10:45

 

szívelégtelenség

AZ IBUPROFÉN GYÓGYSZEREK SZÍVELÉGTELENSÉGET OKOZHATNAK?

A gyógyszerek melyekhez sokan nyúlnak fájdalom- vagy gyulladás csillapítása végett, szívelégtelenséget okozhatnak. Legalábbis ezt mutatja és  erre hívja fel a figyelmünket a THE BRITISH MEDICAL JOURNAL lapjain megjelent tanulmány.

 

A NSAIDs rövidítés alatt rejlő gyógyszerek ( nem szteroid ), melyet milliók használnak, hogy csökkentsék a gyulladást vagy a fájdalmat. Gyakran az ízületi-, a reumatoid arthritisz és hasonló panaszoknál. Mivel ez a korral járó elkerülhetetlen valami, előbb-utóbb mindenki találkozik hasonló tünetekkel és megoldást próbál keresni. 

 

 

A kutatás eredménye nem elhanyagolható mivel 10 millió felhasználó adatai voltak elemezve több országból.  A 2000  és 2010 közötti években 92 163 páciens szívelégtelenséggel került a kórházba. A kutatásban kimutatták, hogy azok akik a kórházba kerülés előtt 14 nappal szedték a gyógyszert, átlagban ötöddel nagyobb kockázattal jártak, mint azok akik valamikor régebben használták a gyógyszert. 

 

A kockázat ezen kívül függ a konkrét gyógyszertől, s adagtól is. Az ibuprofén mellett több gyógyszert elemeztek, mint : diclofenac, indometacin, ketorolak, naproxen, nimesulid és piroxikam.

 

Legkevésbé problematikusnak a naproxen mutatkozott, mely a szívelégtelenség kockázatát "csak" 16%-kal növelte. Legrosszabb a ketorolak volt, mely ezt 83 %-kal növelte.

 

A szívelégtelenség kockázata a duplájára növekedett, ha a páciensek nagyobb dózisban használtak diclofenak, etorikoxib, indometacin, piroxikam vagy rofekoxib tablettákat. De a indomethacin és etorikoxib közép nagyságú dózisa mellett  is növekedett a szívelégtelenség kockázata.  

 

A kutatók, arra akartak rámutatni, hogy a könnyen hozzáférhető gyógyszerekről, hamis következtetést lehet levonni, hogy a szervezetre nem károsak. Figyelmeztetés az orvosoknak is hogyan írják elő a gyógyszereket és a pácienseknek is, hogy csak a lehető legrövidebb ideig használják.