Van-e mód elhelyezni követő pixelt:
Blog

SZUKRALÓZ - MESTERSÉGES ÉDESÍTŐ EGÉSZSÉGES?

2016.09.21 12:41


szirup, mesterséges édesítőszerSZUKRALÓZ, MESTERSÉGES ÉDESÍTŐ - EGÉSZSÉGES?

A szukralóz, mesterséges édesítőszer. Felfedezése 1976-os évhez kötődik, de napjainkig nem létezik hosszútávú kutatás, mely bebizonyítaná, hogy az emberi szervezet számára biztonságos. Természetes minden vonatkozó hivatalos intézmény jóváhagyta, de valóban így volt ez a DDT-vel s az aszpartámmal is. Használjuk vagy ne használjuk? A cukorbetegség miatt vagy sportolás, esetleg fogyás, illetve testtömeg megtartása érdekében, mindenki számolja a kalóriákat vagy a cukor tartalmat. Nézzük meg a tényeket, s mindenki maga döntse el, hogy fogyaszt-e szukralózt vagy szukralóz tartalmú élelmiszert vagy sem.

MI A SZUKRALÓZ?

 

A szukralóz mesterséges édesítőszer, melyet mesterséges úton van előállítva a szacharózból. A gyártás végén egy szuper ellenálló vegyület alakul ki, ahol a klór, nem az élelmiszerhez és a szervezetünk számára megszokott módon kötődik a szacharózhoz. Itt kovalens kötődés alakul ki, mely jellemző az ásványokra, pl. a gyémántra, a szilíciumra, stb. Ennél az oknál fogva a szervezetünk nem képes ezt felbontani, mivel nem rendelkezik megfelelő enzimekkel hozzá.
Hasonló módon, mint a szukralózt a szacharózból, gyártják a szőlőcukorból, glükózból, a chloralózt. Ellenben a chloralóz nem édesítőszer, hanem mérgező anyag, rágcsálóirtószer.
HOGYAN FEDEZTÉK FEL A SZUKARLÓZT?
Ehhez nagyon érdekes történet fűződik. Tate & Tyte cég a Queen Elizabeth College dolgozói segítségével, mint agrokémiai szert fejlesztette ki. Arra, hogy a szer édes, véletlenül egy indiai doktorandusz jött rá, aki összekeverte az angol testing és tasting szót. Vagyis a tesztelés helyett megkóstolta. Ez volt 1976-ban. Engedélyezve volt 1991-ben. Napjainkig csak 2 rövid négynapos vizsgálatot végeztek az embereken, melyek a fogak épségére irányultak. Többi kutatást állatokon végeztek, ahol többnyire a kutatást kezdeményező a gyártó volt.
HOL VAN A KUTYA ELÁSVA?
A szukralóz molekuláris szerkezete a természetben nem létezik, szervezetünk nem ismeri, nem tudja felbontani. Szukralóz fogyasztásánál 85%-a az emésztőrendszeren keresztül távozik a szervezetünkből, de 15 % felszívódik. Mi történik ezzel a 15%-kal? Halmozódik a szervezetünkben? Ha igen hol? Nem lehet hasonló mint a DDT-vel? Norvég kutatók mérései alapján a szukralóz jelenléte kimutatható az ottani fjordok vizében. Hogyan befolyásolja a környező természetet? Kutatás mely 2008-ban volt végezve ( megtalálható a National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine könyvtárban), kimutatta, hogy a szukralóz csökkenti a bélflóra az emberi szervezet számára barátságos ( és szükséges) baktériumok számát 50%-kal, s mellette megváltoztatja a belek pH értékét.
MI EGYÉB?
Hasonlón helyzetben mint a szukralóz, az aszpartám is volt, mely 1981-től van a piacon. Szintén mint biztonságos édesítőszer volt bemutatva. 1996-ban Dr. Ralph G. Walton 165 kutatást összehasonlított, mely az aszpartámmal foglalkozott. Ebből 74 a gyártók által és 91 független kutatók által végzett volt. Az eredmény? A gyártók által elvégzett kísérletek 100%-ban bizonyítják a biztonságát, ellenben 91%-a a független kutatásoknak legalább egy egészségügyi kockázatot említ. Az aszpartám hírnevét rontotta az ún. öböl-háború szindróma, mely 1991-ben volt. S ebben az évben, 1991-ben jutott a piacra a szukralóz.