Van-e mód elhelyezni követő pixelt:
Blog

VITAMINOK, JOBB A TERMÉSZETES VAGY A MESTERSÉGES?

2016.10.26 20:14

vitaminokVITAMINOK JOBB A TERMÉSZETES VAGY A MESTERSÉGES?

Általában azt lehet mondani, hogy megfelelőbb a vitaminok hiányát pótolni az étkezés során az élelemből. Kutatások alátámasztják, hogy például a kalciumnál biztonságosabb pótolni a kalciumra gazdag természetes forrásból ( mák, stb.) mint az iparilag előállított pótlásból. 

Az idősebb nőknél, akik a kalciumot mesterségesen előállított termékekből nyerik, nagy a kockázata a veseköveknek, a stroke-nak, a korábbi elhalálozásnak. 

Az elhalálozás kockázatának megnövekedése megállapítható az A vitamin és béta-karotin fogyasztóknál, összehasonlítva azokkal akik nem használják ezeket a mesterséges vitaminokat.

Kivételt képez (hogy a "természetes" jobb mint a mesterséges)  2  fajta B vitamin. A lakosság 10-30 % nem tud megfelelő mennyiségű B12 vitamint nyerni a táplálkozás során, ezért javasolva van a 50+ korosztály számára a B12 vitamin pótlása  B9 vitamin (folsav), hasonlóan szívódik fel, mint az étrend-kiegészítőkből úgy a dúsított élelmiszerből, vagy az étkezés során. Ennek ellenére a terhes nők számára ajánlott a folsav pótlása étrend-kiegészítőkből. 

Gondolni kell arra, hogy a vas pótlása növényi eredetű forrás esetében, ennek a felszívódása a szervezetbe, fele a húsból nyert vassal szemben.

Abban az esetben, ha a vitamin forrása teljes növényi rész feldolgozásából származik, nem feltétlenül kell több vitamint kapnunk ( összehasonlítva az őrlemények kevesebb vitamint tartalmaznak mennyiségre), de a többi része a növénynek növeli a vitaminok felszívódását és egyben az egész szervezetre való pozitív hatást is. Jobb egy kanál őrlemény mint a tabletta. 

Néha a természetes forma jobb, néha a mesterséges, s néha mindegy. Minden esetben óvatosan kell használni, ügyelni a túladagolásra. 

Természetes formában jobb:

  • E vitamin. Kis mennyiségekben nincs különbség a természetes (d-alpha-tocopherol) és a mesterséges (dl-alpha-tocopherol) között. Ellenben a nagyobb mennyiségnél a mesterségesből 1,6 IU kell 1 IU természetessel szemben, hogy ugyanazt a hatást érje el. A mesterséges E vitamin esetében nagyobb az elvérzés kockázata, ezért ügyelni kell a megengedett maximális mennyiségre, mely a mesterséges esetében 1100 IU a természetes esetében 1500 IU. A természetes E vitamin további elemeket tartalmaz mint a tocopherol és a tocotrienol, ami növeli a kedvező hatását.
  • K vitamin. Étrend-kiegészítő természetes K-2 formával, mely mint MK-7 ismert és szójababból származik, hatékonyabb mint a K-1 vagy a K-2 mesterséges származású, mely mint MK-4 ismert.

C vitaminnál, mind a két forma egyenértékű, mind a kettő aszkorbinsav. Bár a vadrózsa a C vitamin mellett még további citrus bioflavonoidokat tartalmaz, melyek növelik a hatását, a felszívódását a szervezetbe.

(forrás: ComsumerLab LLC)