Van-e mód elhelyezni követő pixelt:
Blog

VITAMINOK, HOGYAN HATNAK EGYÜTT ÉS KÜLÖN

2016.10.26 18:38

vitaminokVITAMINOK HOGYAN HATNAK EGYÜTT ÉS KÜLÖN

 

Gyakran szükségesnek érezzük bármilyen oknál fogva is, hogy pótoljuk a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a nyomelemeket mesterséges termékekkel. Kapszulákkal, porokkal, tablettákkal, pezsgőtablettákkal.

Hogy a szervezetünk valójában a gyártó által írt mennyiségből mennyit használ fel végül, több feltételtől függ. Természetesen függ hogy milyen úton hogyan és miből nyeri a gyártó a hatóanyagot, a mennyiségtől stb.

De befolyásolja ezt szintén az hogy mit, mikor és mivel együtt fogyasztunk is.

 

 

Az egyik ásványi anyag mennyisége befolyásolhatja a másik felszívódását. Például az egyik leggyakrabban használt ásványi anyag a kalcium. Az ajánlott adag ebben az esetben több milligramm, más elemmel összehasonlítva ahol ez pár milligramm vagy mikrogramm. Vagyis jobb kalciumot fogyasztani időbeli elosztásban más ásványi anyag pótló étrend-kiegészítőtől.
Hasonló vonatkozik a magnéziumra is.
A zink esetében ügyeljünk arra, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk ( több mint 50 mg 10 héten keresztül), akkor réz hiányt okozhat.

A C vitamin befolyásolja a vas felszívódását.

A zsírban oldódó vitaminok esetében ( A, D, E, K) ezeket jobb fogyasztani zsíros étellel.

Az egyik kutatás alapján, ha a D vitamint vacsorához veszünk 50%-kal több a vér D vitamin tartalma, mint ha reggelihez fogyasztjuk.

Más eredmények azt mutatják, hogy a zsírban oldódó vitaminok pótlásával elnyomjuk a többi zsírban oldódó vitamin felszívódását 10-50%-kal. Így csökken a K vitamin felszívódás. Ellenben az A vitamin felszívódása javul az E vitaminnal együtt.
Ha a D, E, K vitaminokat külön szedjük más zsírban oldódó vitamintól, növekszik a felszívódásuk.

Ha a vitaminpótló szereket étellel együtt fogyasztjuk kerülhetjük az emésztési panaszokat. Pl., a magnézium esetében kerülhetjük a hasmenést, a vas esetében a gyomorfájdalmat.

Figyelmet kell fektetni arra is, hogy a vitaminok befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását és hatását is.